Huvudbakgrund l
Plan.se
Plan är nätverket för effektiva flöden.
"Vi ger riktig kunskap"
Nätverk Utbildning Evenemang Om Plan
 

Utbildning

Lean Learnings september 2015:

Jeff Liker om Volkswagens kris och hur man gör comeback

Ingen har vÀl undgÄtt den kris som Volkswagen sjÀlvförvÄllat har drabbats av. Det Àr svÄrt att förstÄ hur nÄgot sÄdant kunnat uppstÄ och pÄgÄ sÄ lÀnge. Hur fungerar ledarskapet i en sÄdan organisation? Det Àr ocksÄ en spÀnnande historia som ligger bakom upptÀckten.

Än sĂ„ lĂ€nge finns det ingen större klarhet, men det Ă€r upplagt för att fler ledare kommer att dras in i skandalen.

BĂ„de tekniker och leverantörer har varnat men inget hĂ€nde. Även flera modeller frĂ„n Audi, Skoda och Seat har haft motorn som det fuskats med, sĂ„ det kommer sĂ€kert att bli en av de största kriserna i Volkswagens och bilindustrins historia.

Jeff Liker, författare till bland annat Toyota Way, har skrivit en intressant artikl pÄ HBR.org kring kriser inom bilindustrin de senaste Ären. TvÄ tydliga slutsatser Àr att brott inte lönar sig och att det gÄr att komma tillbaka med Àndrat beteende.

Vi har fÄtt möjligheten att ha Jeff Liker hÀr i november för ett Master Meeting med fokus pÄ hur leanledare utvecklas och hur ledares beteenden kan Àndras.

Programmet för Master Meetings med Liker finns hÀr

HÀr finns Àven en bra film som ger en intro till det som professor Liker kommer djupdyka i under en heldag:

 

 

Fantastiskt lÀrande och nÀtverkande pÄ ELEC-konferensen

Vilken otroligt rolig vecka vi hade under ELEC-konferensen. Ambitionen var nÀtverkande och erfarenhetsutbyte, vilket verkligen lyckades!

Konferensen samlar personer som arbetar med trÀning, utbildning och coachning inom lean, frÄn bÄde akademin och andra verksamheter. Deltagarna kom frÄn 17 lÀnder, 25 universitet och lÀrosÀten var representerade och totalt var vi över 120 deltagare.

Konferensen har genomförts i USA under de 10 senaste Ären. Förra Äret gick den första konferensen av stapeln i Europa, dÄ i Stuttgart, och i Är fick vi möjligheten att vara vÀrdar.

ELEC Mike Rother

NÄgra axplock av lÀrdomar frÄn konferensen

Besök pĂ„ Scania med fokus pĂ„ hur de trĂ€nar sĂ„vĂ€l medarbetare som chefer i Scanias Produktionssystem. Vi besökte deras trĂ€ningscenter, lĂ€rde oss om hur man trĂ€nar ”basic skills” sĂ„som skruva, montera slangar, förflyttning av lĂ„dor, etc. SpĂ€nnande att se pĂ„ vilken detaljnivĂ„ de trĂ€nar. Fokus var inte bara pĂ„ hur man ska göra, utan framförallt pĂ„ varför.

Vi fick ocksÄ inblick i hur chefer och ledningsgrupper systematiskt trÀnas i nya arbetssÀtt och hur de rullas ut genom organisationen. All trÀning av ledningsgrupper sker med deras Global SPS Office, enligt modellen nedan. DÀrefter lÀggs ansvaret hos ledningarna att sjÀlva ta ansvar för utrullning i sina respektive organisationer.

Detta besök följdes upp av en praktisk workshop pÄ KTH dÀr vi fick bygga trampbilar. I den gemensamma reflektionen efterÄt framkom styrkan i upplevelsebaserad inlÀrning och vilken verklighetskÀnsla trampbilarna gav till skillnad frÄn simuleringar och spel. PÄ KTH anvÀnder de lego-leanspelet som en introduktion till lean och trampbilarna som en fördjupande övning kring cykeltider, ledtider, takt, standardiserat arbete etc.

Change Management-simuleringen EIS frÄn Insead var ocksÄ mycket uppskattad. Simuleringen Àr en interaktiv workshop som ger förstÄelse för behovet av förÀndringsstrategier, hur man hanterar motstÄnd och hinder samt tipping point-teorin. Den gemensamma reflektionen var just kring tipping point-teorin.

Deltagarna pÄ workshopen i Hoshin Kanri och Kata berÀttade att de fick nya perspektiv och arbetssÀtt som gav en ny utgÄngpunkt med ny energi till deras förbÀttringsarbete.

Under konferensens första dag inledde Simon ElvnĂ€s med sin forskning kring ledarskap. Oerhört inspirerande och uppskattat. En kortfattad sammanfattning Ă€r att vi som ledare eller utbildare gör inte det vi sjĂ€lva vill göra, inte heller det som personalen uppskattar och eller det som skapar effektivitet. Genom att synliggöra detta för ledare (Simon anvĂ€nder videofilmning) Ă€ndrar de sina beteenden – och de nya beteendena bestĂ„r! HĂ€r finns en bra film med Simon.

Mike Rother pratade om systematiskt vetenskapligt lĂ€rande och refererade till workshopen vi hade tidigare i veckan med ett 40-tal lĂ€rare kring ”Kata i klassrummet” Mer info kring Kata in Classroom finns pĂ„ www.katatogrow.com.

Dave Brunt beskrev en genomgripande transformation av en bilĂ„terförsĂ€ljare i Sydarfika, dĂ€r förĂ€ndringsarbetet baserades pĂ„ ”Lean Transformation Framework”.

För att fokusera lÀrande och lÀtta upp programmet genomförde vi, tillsammans med John Bicheno, nÄgra spel och övningar under konferensdagarna. Det var uppskattat och enkelt.

Konferensens andra dag innehöll 30 kortare föredrag i 4 olika spÄr, vilket gav ett fantastiskt nÀtverkande och lÀrande i mindre grupper. Dagen avslutades av Carsten Klages frÄn Siemens som visade hur de arbetar med Kata i olika miljöer. De flesta bilderna frÄn den presentationen finns pÄ Slideshare: Leading by target conditions.

NÀsta Ärs ELEC gÄr 13-15 september pÄ Buckingham University.
Mer info kommer hos oss.

Av Joakim Hillberg, 070-5746812 och Pia Anhede, 070-5438048

 
Lean Learnings Àr...

nyhetsbrevet dÀr vi tar upp frÄgestÀllningar frÄn vÄra kursdeltagare, delar reflektioner frÄn vÄrt eget lÀrande och sammanfattar tankar frÄn vÄra Master Meetings.

>> Prenumerera pÄ Lean Learnings

>> Arkivet


Dela pÄ Facebook

Dela pÄ LinkedIn

TweetaPia Anhede Àr ansvarig för Plans leanutbildningar sedan flera Är tillbaka. Pia har mer Àn 20 Ärs erfarenhet av lean i lÀngre förÀndringsprojekt. Hon har arbetat i mer Àn 30 företag i över tio lÀnder. Pia Àr civilingenjör frÄn Chalmers.

Joakim Hillberg Àr ansvarig för Plans leanutbildningar sedan flera Är tillbaka. Joakim har stor erfarenhet av förÀndringsprojekt inom bÄde produktion och service. Joakim har arbetat i mer Àn 30 företag i över 10 lÀnder. Han Àr civilingenjör frÄn Chalmers och har en MBA frÄn INSEAD.

Plan är kompetensnätverket för alla som arbetar med logistik, supply chain och lean.
Besöksadress: GustavslundsvĂ€gen 143, 5tr, Bromma. Telefon: 08-24 12 90. E-post: info@plan.se