Huvudbakgrund
Plan.se
Plan är nätverket för effektiva flöden.
"Vi ger riktig kunskap"
Nätverk Utbildning Evenemang Om Plan
 

Utbildning

Lean & Green - En spÀnnande utmaning

UppvÀrmningen av klimatsystemet Àr otvetydig och mÀnniskans utslÀpp av vÀxthusgaser Àr orsaken till klimatförÀndringarna. FN:s klimatpanel IPCC har aldrig uttryckt sig sÄ tydligt som i sin senaste klimatrapport som presenterades nyligen i Stockholm. Man slÄr fast att mÄnga av de förÀndringar som intrÀffat sedan 1950 med klimatet saknar motstycke under de senaste tiotals till tusentals Ären.

 

PÄ Lean Forums konferens i oktober hade Dr Keivan Zokaei frÄn Storbritannien en workshop pÄ Àmnet Lean & Green. Han visade pÄ ett flertal föredömliga företag och praktiska arbetssÀtt som bÄde förbÀttrar miljön och företagets konkurrenskraft. GÄr det verkligen?

Trots mÄnga initiativ för minskad miljöpÄverkan, sÄvÀl nationella som internationella, sker för lite aktivitet i vÄra företag och organisationer. Att mÀnniskan pÄverkar miljön Àr ett faktum, men verkar inte vara en tillrÀcklig drivkraft för att fÄ oss att arbeta med kontinuerlig minskning av miljöpÄverkan. UtifrÄn sin forskning lyfte Keivan fram tvÄ viktiga punkter för att fÄ till ett lyckat miljöarbete:

  • utgĂ„ ifrĂ„n verksamhetens perspektiv

  • praktiska arbetssĂ€tt med synergier kring lean

 

1. Verksamhetens perspektiv
Keivan tryckte hĂ„rt pĂ„ att nĂ€r vi arbetar med miljöfrĂ„gorna mĂ„ste vi ta ett ”business perspective”, dvs vi bör utgĂ„ frĂ„n företagets/organisationens verksamhet och pĂ„visa ekonomiska resultat. Med detta fokus kan vi fĂ„ tillrĂ€cklig drivkraft. Företagsledare lever ofta i en hĂ„rd kvartalsekonomi och organisationer har hĂ„rda budgetrestrektioner. De fĂ„r dĂ„ oftast inte tid eller utrymme att arbeta med nĂ„got annat Ă€n det som ger resultat. MiljöfrĂ„gorna hamnar oftast pĂ„ nĂ„gon annans agenda och delegeras till en egen funktion.

Vi kan idag se paralleller med hur man började arbeta med kvalitetsfrÄgorna för ca 50 Är sen. Kvalitet kostade, var nÄgot man kunde arbeta med om man hade tid och resurser över, delegerades till speciella kvalitetsavdelningar och funktionella kvalitetsexperter. Idag Àr kvalitet integrerat i verksamheten. Det stÄr högt pÄ ledningarnas agendor. Att inte hÄlla rÀtt kvalitet driver omarbete, kostnader, dÄligt rykte pÄ marknaden m.m. Vi har helt enkelt inte rÄd att inte hÄlla rÀtt kvalitet till vÄra kunder. Paradigmet att kvalitet kostar Àr brutet! Det var ju ocksÄ en av de upptÀckterna som forskarna i The International Motor Vehicle Program gjorde, att Toyota hade bÄde hög kvalitet och hög produktivitet, vilken man kallade lean (för mer detaljer se The genealogy of lean production av Matthias Holweg.)

MiljöfrÄgorna hanteras i mÄnga fall som kvalitet gjordes tidigare, delegerades till funktionella stuprör och Àr inte med pÄ den gemensamma agendan för att förbÀttra företaget.

Tittar vi pÄ lean och miljöarbetet sÄ har de ofta mÄnga synergier, de driver Ät samma hÄll och för samma lösningar. Genom att minska slöserier, onödigt arbete, m.m. sÄ minskar ocksÄ energiförbrukning och utslÀpp av olika slag och vice versa. BÄde lean och miljöarbetet utgÄr frÄn ett systemtÀnkande, d.v.s. inte funktionell optimering utan ser till hela systemet och dess flöden.

Keivan visade pĂ„ ett flertal goda förebilder som reducerat sina kostnader radikalt. Toyota, Sainsbury's, WalMart, DuPont, Tesco, UnileverMarks & Spencer och General Electric arbetar framgĂ„ngsrikt med förbĂ€ttrade miljöer utifrĂ„n ekonomiska drivkrafter. Minskat slöseri inom miljöomrĂ„det Ă€r ett effektivt sĂ€tt för att identifiera och eliminera ekonomiskt slöseri. Det Ă€r hemligheten med dessa företag. Han visar pĂ„ ett flertal exempel dĂ€r den ekonomiska besparingen Ă€r 15-30 % i sĂ„vĂ€l energiförbrukning som t ex vatten och gas. Detta utan investeringar!

 

2. Praktiska arbetssÀtt med synergier kring lean

Inom lean har vi under mÄnga Är trÀnat arbetssÀtt för sÄ vÀl att skapa flöde som sjÀlvförbÀttrande system. Flödesfokus hindrar suboptimeringar vilket stÀmmer helt överens med miljöarbetets fokus. En praktisk metod som vi Àr vana vid i leanarbetet Àr vÀrdeflödeskartlÀggning. Motsvarande metodik kan anvÀndas för att identifiera slöserier och problem inom miljöomrÄdet, antingen som en egen vÀrdeflödeskartlÀggning eller som ett komplement till en traditionell vÀrdeflödeskartlÀggning.

Exemplet nedan visar en kartlÀggning dÀr flödet gÄr frÄn vÀnster till höger och dÀr olika miljöaspekter finns listade till höger pÄ varje rad (i detta exempel: gas, elektricitet, vatten, CO2-utslÀpp och avfall). ProblemomrÄden och hög förbrukning visualiseras i rött för respektive flödessteg och energislag och Àr fokus för fortsatt förbÀttringsarbete.  PÄ detta sÀtt blir miljöfrÄgorna tydliga och konkreta för alla medarbetare, man kan enkelt se flödet, dess slöserier pÄ miljöomrÄdet och hur vi kan pÄverka dem.

 

 

Vad det gÀller sjÀlvförbÀttrande system sÄ har idag mÄnga företag och organisationer byggt upp en struktur som involverar chefer och medarbetare i systematiskt förbÀttringsarbete (beskrivet i Lean Learnings Februari 2013). Dessa strukturer passar ocksÄ utmÀrkt för att integrera miljöarbetet i det dagliga arbetet, pÄ chefernas agendor och pÄ sÄ sÀtt driva verklig systematisk förbÀttring.

Med leanarbetets strukturer har vi alltsÄ förmÄga att driva miljöfrÄgorna. Genom att miljö- och leanarbetet driver Ät samma mÄl och minskar bÄda miljö- och de vanliga lean-slöserierna sÄ passar en integration av de tvÄ synnerligen bra.

Ett svenskt exempel pÄ just detta Àr Thorn Lightning som vann svenska E-Prize. E-Prize Àr ett energipris som gÄr till företag som pÄ ett innovativt och effektivt sÀtt arbetar för att spara energi och samtidigt skapar bÀttre affÀrer. Thorn Lightning vann med motiveringen:

Även i verksamheter som inte tillhör de energihungrigaste finns alltid potential att effektivisera. DĂ„ handlar det om gnetandet och de smĂ„ Ă„tgĂ€rderna som ofta kan göras utan större investeringar men med systematik i arbetet. Med en tydligt engagerad ledning som tillsammans med medarbetarna syns i processen och Ă€ven sprider det vidare har Ă„rets E-Prizevinnare i kategorin smĂ„ och medelstora företag visat att Ă€ven mĂ„nga smĂ„ steg till slut ger stort avtryck pĂ„ sista raden i energikalkylen.

Med Keivans forskningresultat och insikter inser man att potentialen Ă€r stor och att det finns mycket att vinna Ă€ven med smĂ„ steg. Vi har kunskapen, Ă€r trĂ€nade i metoderna och behöver egentligen ”bara” addera utmaningarna!

 

I februari 2014 bjuder vi in till Master Meetings med Keivan:

>> Lean & Green, 27-28/2 i Göteborg

 

Det nÀrmaste Master Meetings kommer att ge mÄnga praktiska tips och övning i hur du anvÀnder A3 och Hoshin planering i din verksamhet.

>> 14-15 november i Stockholm

 

Den 29 januari har du möjlighet att trÀffa bÄde Art Byrne och Einar Gudmundsson - bÄda tvÄ med ett glasklart budskap om att lean Àr strategin för att dramatiskt öka vÀrdet i alla typer av organisationer.

>> Implementing a lean turnaround, 29/1 i Stockholm

 

Trevliga höstdagar!

Pia Anhede och Joakim Hillberg 

Oktober 2013

 

Pia Anhede Àr ansvarig för Plans leanutbildningar sedan flera Är tillbaka. Pia har mer Àn 20 Ärs erfarenhet av lean i lÀngre förÀndringsprojekt. Hon har arbetat i mer Àn 30 företag i över tio lÀnder. Pia Àr civilingenjör frÄn Chalmers.

 

Joakim Hillberg Àr ansvarig för Plans leanutbildningar sedan flera Är tillbaka. Joakim har stor erfarenhet av förÀndringsprojekt inom bÄde produktion och service. Joakim har arbetat i mer Àn 30 företag i över 10 lÀnder. Han Àr civilingenjör frÄn Chalmers och har en MBA frÄn INSEAD.

>> Tillbaka

 

 

 

 

Plan är kompetensnätverket för alla som arbetar med logistik, supply chain och lean.
Besöksadress: GustavslundsvĂ€gen 143, 5tr, Bromma. Telefon: 08-24 12 90. E-post: info@plan.se