Huvudbakgrund
Plan.se
Plan är nätverket för effektiva flöden.
"Vi ger riktig kunskap"
Nätverk Utbildning Evenemang Om Plan
 

Utbildning

CPIM Del 1/Basics of Supply Chain Management (BSCM)

Hela planeringsprocessen frÄn marknad till rÄvaruinköp behandlas i denna kurs dÀr samspelet mellan planeringsnivÄerna Àr den röda trÄden. Kursen ger en helhetssyn pÄ produktionslogistiken och förklarar supply chain-tÀnkandet. Detta Àr den första delen av CPIM certifieringen, CPIM del 1.

Kursbeskrivning

En systematisk genomgÄng av de metoder som anvÀnds genom planeringsprocessen och inom planeringshierarkin ger förstÄelse för hur planeringsnivÄerna hÀnger ihop. Kursen genomförs pÄ svenska, medengelskt kursmaterial i PowerPoint-format och kursbok pÄ engelska. De grundbegrepp och den terminologi som anvÀnds Àr samma som tillÀmpas av de flesta författare och systemleverantörer inom omrÄdet.

KursmÄl

Efter kursen ska deltagaren ha översiktlig kunskap om:

 • Begrepp och samband inom Supply Chain med fokus pĂ„ produktionslogistik.

 • Samspelet mellan logistik och ekonomi.

 • Kundorderhantering och orderbokning mot plan.

 • Huvudplanering bestĂ„ende av sĂ€lj-, verksamhetsplanering och huvudschemalĂ€ggning, prognoser, orderavbokning och kapacitetsavstĂ€mningar.

 • Materialbehovs-, kapacitets- och belĂ€ggningsplanering.

 • Styrning av produktionsaktiviteter.

 • Lagerstyrning och distribution.

 • Inköp, kvalitet och leanbaserad produktion.

 • Flaskhalsstyrning med trumma-buffert-rep enligt TOC.

MĂ„lgrupp

 • Ordermottagare, planerare, inköpare, produktionstekniker och andra medarbetare i affĂ€rs- och produktionsprocessen.

 • Verksamhetsutvecklare.

 • Chefer inom planering, produktion och logistik.

 • Konsulter och systemutvecklare.

Kursintyg

 • ErhĂ„lls vid minst 75 procent deltagande.

 • Ett poĂ€ngsatt intyg med testresultat samt ett certifikat i Basics of Supply Chain Management frĂ„n APICS erhĂ„lls nĂ€r man klarar det frivilliga APICS-testet (pĂ„ engelska). Apcistest bokas separat hĂ€r (testavgiften ingĂ„r ej i kursavgiften).

Dag 1

Vi börjar med att definiera produktionslogistiken och sÀtter in den i sitt sammanhang. Diskuterar kopplingen till marknaden och affÀrsstrategi, olika produktionsförutsÀttningar och organisationsformer. Vi fortsÀtter med principer och tekniker för prognostisering av efterfrÄgan.

Dag 2

Vi gÄr igenom samverkan mellan företagets olika funktioner och huvudplanering som ett övergripande begrepp omfattande sÀlj- och verksamhetsplanering, nedbrytningen via huvudschemalÀggning, prognostisering av efterfrÄgan, kundorderbokning samt avstÀmning mot resurser. Vi gÄr igenom olika produktionsstrategier och deras koppling till huvudplanering. Vi rÀknar pÄ grunddata, produktstrukturer och nettobehovsplanering (MRP).

Dag 3

Vi gÄr vidare i planeringshierarkin och tar upp metoder för kapacitets- och belÀggningsplanering. Begrepp som utnyttjandegrad, effektivitet, kapacitet, stÀll- och stycktid definieras. Olika tekniker för styrning av produktionsaktiviteter. Inköps roll i försörjningskedjan och olika leverantörsstrategier diskuteras. Dagen avslutas med kapitalbindning i lager och kopplingen till företagets ekonomi och lönsamhet.

Dag 4

Aggregerad och artikelbaserad lageradministration. Vi tar upp och rÀknar pÄ ekonomisk orderkvantitet, bestÀllningspunktsystem och sÀkerhetslager, volymvÀrde och ABC-klassificering och diskuterar inventering. Distribution, distributionslagerstyrning och transport avslutar dagen. Logistikens koppling till kvalitetsarbete och leangÄs igenom. Lean-/JIT -produktion med flödesgrupper, flexibilitet, snabba omstÀllningar, Kanban, TQM, organisationsformer diskuteras. Sammanfattning.

 
Datum och anmÀlan

18-19/9, 2-3/10 2018 – Göteborg

 
Omfattning och pris

Omfattning: 2+2 dagar

Pris (antal dagar före start)

>90

31-90

0-30

21 000 kr

22 500 kr

23 000 kr

Som Plan-medlem fÄr du 500 kr i medlemsrabatt.

Apicstest bokas separat hÀr.
Testavgiften ingÄr inte i kursavgiften.

Alla priser exkl. moms.

Förkunskper: Praktisk erfarenhet av planering och/eller teoretisk kunskap pÄ lÀgst gymnasienivÄ inom planering/produktionsstyrning.

Kursmaterial: Kursen genomförs pÄ svenska men inom kursen ingÄr kursmaterial och kompendier pÄ engelska som deltagarna skall tillgodogöra sig inför kursdagarna. Deltagarna förvÀntas anvÀnda datorstöd för uppföljning av egna framsteg i ett Learning Management System.

Kursmaterial, lunch och fika ingÄr i kursavgiften.

Resor och logi ingÄr ej.

>> Tillbaka till CPIM

 
 
Mer information 

PĂ€r Bergstedt,
telefon 072-284 76 04,
e-post par.bergstedt@plan.se

 

 

 

 

 

Plan är kompetensnätverket för alla som arbetar med logistik, supply chain och lean.
Besöksadress: GustavslundsvĂ€gen 143, 5tr, Bromma. Telefon: 08-24 12 90. E-post: info@plan.se